Köpguide: Brödrost

Finns det något bättre än att vakna upp på en sommarmorgon och känna doften utav nybryggd kaffe och nyrostat bröd? För många av oss påminner denna fantastiska doft utav vår barndom. För oss är det otroligt nostalgiskt och det är inte konstigt att denna tradition lever vidare än idag. Det är inte alltför ovanligt att många idag sitter på väldigt gamla brödrostar i deras kök som de kanske ärvt från sina föräldrar när de flyttar hemifrån. Det kan mycket väl vara dags att se över en uppgradering och vi tänker i denna artikel berätta lite om vad du bör tänka på när du ska köpa en ny brödrost.

Vad är en brödrost?

Svaret på denna fråga kanske kan tyckas vara självklar för vissa personer men vad är egentligen en brödrost? Brödrosten har funnits enda sen slutet på 1800-talet. Det är en klassisk hushållsmaskin som används för att ge extra liv i dina smörgåsar. Själva funktionen med brödrosten är att du på vardera sidor om brödet har elektriska glödande trådar som värmer brödet från båda sidorna. Hela proceduren tar cirka 1-2 minuter och när detta är klart får du ett härligt och krispigt bröd som är redo att bres med smör. Konsistensen och smaken blir verkligen helt annorlunda. Det är ett otroligt enkelt sätt att skapa dig själv en lyxig frukost med bara enkelt bröd och smör. Du behöver inte ens ha pinfärskt bröd utan några dagar gammalt bröd får åter nytt liv efter rostning.

Funktioner hos en brödrost

När det kommer till funktionaliteten av brödrosten så finns det en hel del olika funktioner hos en brödrost och oftast om du köper dig en lite dyrare så kommer den såklart oftast med mycket mer funktionalitet. Nedan är några exempel på funktioner man brukar se:

 • Upptiningsfunktion
  • Det är inte alltför sällan som man förvarar sina rostbröd i frysen. Frysta bröd har annorlunda konsistens och kräver en annan typ av värme i jämförelse med rumstempererade. Därför har många brödrostar en funktion där du slipper tina brödet innan du stoppar det i brödrosten. Detta är en funktion du verkligen vill att din brödrost har ifall du planerar att frysa in bröd.
 • Smulbricka
  • När du rostar dina bröd så är det inte alltför ovanligt att det smular en hel del. Detta är då bröden får en väldigt krispig och härlig yta. För att undvika att din brödrost fylls med smulor så brukar många brödrostar ha en liten bricka i botten som du kan avlägsna för att tömma på smulor.
 • Stoppfunktion
  • Detta är en absolut standard funktion du hittar hos alla brödrostar. Med denna knapp så kan du avbryta brödrosten mitt under arbete. Det kan vara ifall du t.ex. märker att det börjar lukta bränt eller om du helt enkelt bara inte vill ha så rostade bröd som du hade ställt in timern på.
 • Rostningsgrad
  • Vi är alla olika när det kommer till smaken och gillar ofta olika konsistens när det kommer till rostning. Därför har alla moderna brödrostar möjligheten att justera din rostningsgrad. Du kan enkelt välja hur frasigt rostat du vill att brödet ska vara. I början kan det vara svårt att veta exakt hur brödet blir beroende på graderna men detta är något som skiljer sig väldigt mycket från maskin till maskin och det är något man får prova sig fram till.

 

Slutord

Detta blev en lite kort artikel om vad du kan tänka på när det kommer till att köpa dig en brödrost. Om du vill lära dig mer om brödrostar eller produkter i köket överlag så läs mer här.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *